IDEJE TÁPLÁLÉKAINKAT ERRŐL AZ OLDALUKRÓL IS MEGISMERNI!!!!
Áfonya:
Fő tápanyagai:élelmi rostok, antioxidánsok,C-vitamin,vas
Mit is eszünk?
Rengeteg antioxidánst. Az áfonyában jóval több van ezekből mint más gyakran fogyasztott gyümölcsökben, zöldségekben.
Gyógyhatásia:
Azok az antioxidánsok amelyek az áfonya kék színét adják-védelmet nyújt a szívbetegség, a rák valamint az időskori vakség és a memóriazavar ellen.
Jelentős élelmirost-tartalmának köszönhetően a székrekedést is orvosolja.
Ezenkívül a leve kíváló érdemet ért el a húgyúti fertőüzések megelőzésében, mivel a benne lévő antioxidáns hatású epikatechinek megakadályozzák, hogy a baktériumok megtelepedjenek a húgyhólyag falán.
Avokádó:
Fő tápanyagai:egyszeresen telítetlen zyírsavak, folsav, A-vitamin, kálium,szterinek
Mit is eszünk?
A világ legmagasabb zsírtartalmú terményét.
Gyógyhatásai:
Zsírtartalma ellenére-vagy inkább ennek köszönhetően-csökkenti a koleszterinszintet.Másik jó tulajdonsága hogy sok béta-szitoszterint tartalmaz amely gátolja a koleszterin felszívódását más ételekből.Glutaionban is gazdag , amely igen hatékony rákellenes antioxidáns.
Bab:
Fő tápanyagai:Folsav, A- és C-vitamin, fehérjék,vas
Mit is eszünk?
Babra álltalában nem úgy gondolunk mint egy magra pedig valójában az.Mégpedig olyan amely hüvelytermésben fejlődik.A növényi magok tele vannak tápanyagokkal, többek között folsavval és vassal.
Gyógyhatásai:
A bab jót tesz a szívnek.Ez fölleg az élelmi rostoknak köszönhető, amelyek felszívják és magukkal viszik a koleszterint.
Jótékonyan hatnak a vércukorra is.
A bab magnézium tartalma rugalmasabbá teszi az ereket, így javul a véráramlás, és csökken a vérnyomás.
Végül még valami: a kutatók a legjobb antioxidáns táplálékok közé sorolják ezt a hüvelyest.
Brokkoli:
Fő tápanyagai:Rákellenes vegyületek,béta-karotin,kalcium,élelmi rostok,folsav,C-vitamin
Mit is eszünk?
A rákellenes hatásukról híres káposztafélék családjának egyik tagját.
A brokkoli majdnem 90 százaléka víz de tele van tápanyagokkal.
Gyógyhatásai:
A brokkolira ugy kell tekinteni mint az elsőszámú rákellenes táplálékra, tele van ugyanis kénvegyületekkel (pl.szulforafánnal,amelynek szaga a zöldség párolása közben érezhető)Ezek hatására génjeink fokozni kezdik a rákkeltő anyagok semlegesítésére specializálódott enzimek termelését.A szulforafán a fekélyeket okozta baktériumokat is elpusztítja.Kálcium tartalma miatt jót tesz a csontoknak és a vérnyomásnak is. C-vitamin és a béta-karotin tartalma miatt védi a szemet ill. az agysejteket.
Búza:
Fő tápanyagai: élelmi rostok,B-vitaminok
Mit is eszünk?
Szemes terményt értékes részeivel együtt.
Gyógyhatásai:
Az egész búzaszemek elképesztő jó forrásai az antioxidánsoknak.Magas élelmirost és B-vitamin fő szerepet játszik a szív-ér rendszeri és egyéb súlyos betegségek megelőzésében.A vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti.Alacsonyan tartják az inzuinszintet.
Diófélék:
Fő tápanyagaik:fehérjék, ómega-3 zsírsav,szelén, E-vitamin,kálium,kalcium,vas,magnéziummcink
Mit is eszünk?
A hüvelyesek közé tarttozó földimogyoró kivételével a diófélék mind-mind fák csontos hélyába zárt magjai, és mint ilyenek,mindazon tápanyagokat tartalmazzák, amelyek az új növényegyed kialakulásához szükséges.
Gyógyhatásaik:
39 százalékkal csökkentik a koleszterinszintet., és a szívroham kockázatát, amennyiben állati eredetü zsírsavak helyett fogyasztjuk öket.Az olajos magvak "lassú égésű" táplálékok,fogyást is elősegítik.Tápértékük változó. PL. egy szem paradio biztositja a napi szelénszükségletet.mandula 30g felét tartalmazza a napi E-vitamin mennyiségnek.De azért ne essünk túlzásba egy csészényi dióban több kalória van mint egy dupla hamburgerbe.
Édesburgonya:
Fő tápanyagai:béta-karotin,B6,C- és E-vitamin,kálium,folsav,vas
Mit is eszünk?
Egy újvilági gumós növényt, amelyet Kolombusz és más felfedezők hosztak Európába.Az édesburgonya(batáta) zamatát egy olyan enzieknek köszönheti amely a keményítőket cukrokká alakítja át.
Gyógyhatásai:
A batáta kitünő forrása a pektin nevű oldható rostnak, amely megköti a koleszterint, ezenkívül különféle nem oldható rostnak is,amely főlleg a héjába találhatók, és jók a székrekedésre és az aranyérre, továbbá szerepük lehet a gyomor-és a vastagbélrák megelőzésében.Nagy mennyíségű béta-karotint tartalmaz ami véd a szívbetegségek és a rák számos fajtája ellen,valamint óvja a bőrt, és erősíti az immunrendszert.
Étcsokoládé:
Fő tápanyagai: kálium, A-B1-(tiamin),C-,D-és E- vitamin,vas,falvonoidok
Mit is eszünk?
Egészséges, antioxidánsokkal teli édességet.Olvadáspontja valamivel az emberi testhő alatt van ezért olvad el olyan kellemesen a szájban.
Gyógyhatásai:
Tele van flavonoidokkal.Ezek a betegségek leküzdésében fontos szerepet játszó antioxidáns vegyületek a vörösborban, továbbá számos gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatóak, de a legtöbbet minden élelmiszer közül az étcsokoládé tartalmazza.
Hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, gátolja a vérrög képződést, gyulladéscsillapító hatással is rendelkezik.Egyes vizsgálatok szerint napi 40-50g étcsokoládé elfogyasztása a szívroham kockázatát 10 százalékkal csökkenti.Megelőzi a cukorbetegséget.